Gospodarstwa Domowego
„W kuchni jest kolorowo i dzieje się”
Pracownię prowadzi Lidia Pospychała.
Zajęcia w tej pracowni pomagają w nabywaniu umiejętności niezbędnych w życiu codziennym ich celem jest uzyskanie maksymalnej niezależności życiowej uczestników. W trakcie przygotowywane są proste posiłki, uczestnicy posługują się nożem i obieraczką, uczą się obsługi sprzętów kuchennych tj. mikser, blender, czajnik elektryczny, lodówka, kuchenka elektryczna. Poznają podstawowe zasady savoir – vivre (nakrywanie do stołu, zwroty grzecznościowe). Ważnym zadaniem pracowni jest wykonywanie prostych czynności porządkowych. Uczestnicy zmywają naczynia po każdym posiłku, zamiatają, odkurzają, myją podłogi, dbają o czystość w toaletach, uczą się obsługi pralki automatycznej oraz żelazka. Każdy podopieczny zaznajamia się z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. W ramach zajęć prowadzony jest także trening ekonomiczny, uczestnicy uczą się planowania, racjonalnego gospodarowania dostępnymi środkami pieniężnymi, samodzielnie dokonują zakupów korzystając z listy potrzebnych produktów.
Zdaniem Uczestników zajęć:
„Lubię gotować zupę pomidorową, ogórkową i żurkową zupę, ja gotowałem zupę jarzynową, kroić warzywa, można mąkę sypać do miski coś dodać i wymieszać a później smażyć, robić herbatę, najlepszy był ryż z jabłkami; można nauczyć się gotowania, miksuje się, smażymy i robimy przerwę, sprzątamy i zamiatamy, pierzemy fartuchy, później trzeba fartuchy powiesić, można myć podłogę, wynosić śmieci i obierki wynieść też, ja myję talerze a ja wycieram, Pani uczy prać w pralce, prasować, zmywać, układać do stołu, sprzątania i mycia toalet”.
„Nauczyłam się ładnie zamiatać podłogę”
Wera (Weronika Szulc)
„Chyba w piątek kuchnia piekła babeczki – były dobre”
Tomasz (Tomasz Miśko)
„Pracownia ta kojarzy się z pieczeniem ciast, można się nauczyć gotowania”
Mateusz (Mateusz Szymański)
„Sam umyłem umywalkę”
Piotr (Piotr Iwański)